Palasin sopivasti terveysmatkalta etelänaapurista Virosta
Ranskan kansallispäiväksi kotiin.

Sydämen asialla-sarjan jälkeen siirryin TV-1:stä  France 2    kanavalle seuraamaan Ranskan itsenäisyyspäivän paraatia Pariisin Chams Elyséellä. Noin 15 vuotta seurasin tätä operettimaista paraatia Nizzasta käsin, nyt toista kertaa Espoon horisontista.

Hyvä Me!
Paginani paljastaa enemmän kuin Älypään isäntä Helsingin Sanomat tai saman konsernin keltainen IltaSanomat.

Suomalaiset olivat hienoilla paikoilla kutsuvieras-katsomossa. Sarkon oikealla puolella oli olympialais-isäntämaa Kiinan johtaja, vasemmalla puolen (Sarkosta) oli Egyptin presidentti Hosni Mubarak.

Hyvä Me! Matti Vanhanen oli sijoitettu Sarkozyn taakse.
Halonen oli Mubarakin vieressä, Halosen vieressä oli muuten Syyrian  Bashar-al-Assad.

35 maan päämiehet olivat katsomossa. Esim. Saksan Angela Merkel tai YK:n Ban Ki-moon olivat jossain Huitsin Nevadassa Sarkoon nähden.

Lienen aikaisemminkin kertonut, että itselleni paraatin kaksi huippukohtaa aina ovat Mirage-hävittäjien ylilento ja ylösveto trikolivärisine savuineen Riemukaaren edessä sewkä myöhemmin muukalaislegioonan ohimarssi.

Muukalaislegioonan osastojen kärjessä marssivat upseerit täyspartoineen, oranssisine teurastajan nahkaesiliinoineen ja teurastuskirveet olallaan. Sykähdyttävä operettinäky.

Oli kerrassaan paljon nähtävää rauhanpuolustaja Haloselle.

Meillä itsenäisyyspäivän vastaanotolla pressan linnassa on vuosia esiintynyt tietty linssilude. Hän on parlamenttimme vanhin lapsinero. Tämä lapsineromme ei ole luteena kuitenkaan mitään Saksan Angela Merkelin rinnalla.

Kun paraatin jälkeinen laskuvarjosoturien tarkkuusnäytös oli ohi, riensi Sarko et Carla seurueineen kättelemään yleisöä. Nyt Angela ryösti saksalaisella röyhkeydellä lähes pääroolin. Vaimollani ja itselläni oli naurussa pitelemistä katsellessamme Merkelin perkelin merkillistä touhuamista. Deutschland, Deutschland überalles usw.

Sopivasti kun TV:n paraatlähetysi loppui, sain vieläkin nauttia menneistä Ranskan muistoista. Yhtä lailla kuin heinäkuun 14. päivän paraatia olen seurannut Tour de Francea, Ranskan ympäri ajettavaa pyöräilykisaa, ehkä maailman raskainta urheilukisaa. Se näkyy myös France2:lla

Nyt päivän jakso lähti Pausta. Pau tuli tutuksi vuoden 2000 toukokuussa ikimuistoisella Suomen gastronomien seuran viini- ja ruokamatkalla, johon sain osallistua. Paun lähellä söin elämäni ehkä ainoan illallisen Michelinin kolmen tähden ravintolassa.

Mutta palataanpa Viroon. Olin käynyt siellä neuvostoaikana tasan 2 kertaa, ensimmäisen ja viimeisen. Viron uudeelleenitsenäistymisen jälkeen olen käynyt sielä joitakin kertoja, viimeksi 2 vuotta sitten. Koko ajan Viro on suuresti muuttunut. Nyt ei neuvostoaikaa enää näkynyt lyhyellä vierailulla Tallinnasta itään Viimsiin.

Tai oli sittenkin. KUMU:n 4. kerros esitti Viron taidetta
neuvostoajalta.

1762933.jpg

Vladimir Iljits Uljanovin eli Leninin päitä KUMussa


Viro on monessa asiassa Suomen edellä:

-  Meillä ei ole kahviloita monipuolisine herkullisine leivonnaisineen kuten Virossa.
-  Suojatiet ovat suojateitä Virossa. Jalankulkijalle annetaan hänelle kuuluvat oikeudet. Meikäläinen kaahaileva liikennekulttuuri on muutenkin valovuosien päässä virolaisesta.
-  Virolaiset naiset ja tytöt ovat eri rotua kuin suomalaiset.
He eivät ole läskejä, he pukeutuvat naisellisesti.

Olivat pikahuomioita. Arkkitehtinä havaitsin, että virolaiset kolleegani ovat innostuneita, kun vihdoinkin saavat vapaasti suunnitella ilman Stalinin ohjeita. Se kyllä näkyy. Tuntui, että ovat jo menneet suomalaiskolleegojen edelle.

Suomalaisarkkitehdit ovat Virossa arvossa, kiitos Pekka Vapaavuoren ja taidemuseo KUMUn. Rakennus sinänsä voittaa museon kokoelmat, on Tallinnan ehdoton ykköskohde Vanhan Kaupungin ohella. Myös vuoden 2008 eurooppalainen museo.

Jäi itselleni kuitenkin karvas huomio KUMUsta! Olen jo kirjoittanut asaiasta Pekka Vapaavuorelle, mutta Pekka lienee kesälomalla. Viron liikuntarajoitteisten liitto palkitsi KUMUn. KUMU oli vuoden teko 2006; ystävällinen ympäristö liikuntarajoitteisille.


1762934.jpg

Invaramppien labyrintti KUMUn sisään- ja uloskäynnissä

Varmaan se on ollut v. 2006, mutta ei enää. Meille invoille on oma sisäänkäynti. Hissi vie alas 5. kerroksesta 3. kerrokseen, ei pitemmälle ykkös- tai kakkoskerroksiin. Kolmannesta kerroksesta alkaa hankala vaellus ulkokautta pohjakerrokseen. Joutuu liikkumaan hyvin pitkään mm. valtavien invaramppien kautta. Hikoiluttavassa helteessä se itseltäni onnistui, kun lepäilin monet kerrat. Vaellus ei olisi onnistunut sateessa, lumipyryn jälkeen tai jäisillä rampeilla.

Ei varmaan ole Pekka Vapaavuoren vika. Rakennuttaja on kai ottanut liikuntavammaisten reitin ykköskerroksessa muuhun käyttöön. Jännä nähdä, mitä Pekka vastaa kysymykseeni.

On tullut toisenlaisen kymysyksen aika.

KYMYSYS:

ITSENÄISYYSPÄIVÄVASTAANOTON 6. 12.
YKKÖSLINSSILUDE ON

A    KALJANEN
B    ÖLVINEN
C    KILJUNEN
D    SAHTINEN TAI SAHTIVAARI

Ja oikea VATSAUS on jälleen Cee;
parlamenttimme vanhin lapsinero KILJUNEN.

Rauhaa tai Rakkautta!
Nukkukaa Hyvin tai Hyviä Öitä!
Langetkaa Loveen!